אוסטרליה הרחוקה, משאת נפשם של צעירים רבים שמסיימים את השירות הצבאי וחולמים על טיול גדול ומגורים בחו"ל, נחשבת כיום ליעד אטרקטיבי ומבוקש גם בקרב ישראלים בעלי משפחות החושקים ברילוקיישן. אז מה חשוב לדעת לפני שמתחילים לחלום על הגירה לצד השני של העולם?
אוסטרליה, היבשת הקטנה בעולם, נחשבת למדינה השישית בגודלה בעולם והאי הגדול ביותר על כדור הארץ, היא גם יעד פופולרי שמסקרן כיום ישראלים רבים המעוניינים לברוח ממרוץ החיים ההישגי. השילוב המושלם בין מגוון גדול של אפשרויות תעסוקה, תנאי מחייה טובים, אורח חיים רגוע ושלו, איזון בין חיי העבודה לחיי המשפחה ולשעות הפנאי, וכמובן – נופים מרהיבים ושלל אפשרויות לטיולים – הופכים את אוסטרליה ליעד נחשק להגירה. בכתבה הבאה ננסה לתת את כל המידע שחשוב לדעת לקראת רילוקיישן לאוסטרליה, מעבר הדורש מוכנות רבה ונכונות להיות רחוקים מאוד מהבית בישראל.
עבודה באוסטרליה
שוק העבודה באוסטרליה הוא מגוון והכלכלה המקומית מפותחת מאוד, לכן אפשר למצוא כאן עבודה כמעט בכל תחום, בכל עיר ובכל אזור באוסטרליה. תנאי העבודה למהגרי עבודה הם טובים מאוד, השכר הממוצע נחשב גבוה מהשכר בישראל ויום העבודה הוא קצר יחסית ומשאיר זמן אישי פנוי לחיי בית, משפחה ותחביבים. המקצועות הפופולריים ביותר במסגרת רילוקיישן לאוסטרליה הם בתחומי הנדסת תוכנה וטכנולוגיית מידע, תפקידים בכירים בתחום המכירות ותפקידי הוראה והדרכה. העבודות הפופולריות בקרב צעירים אחרי צבא הם בעיקר בתפקידי מכירות בדוכנים בקניונים ועבודה פיזית בחקלאות.
על מנת למצוא עבודה באופן עצמאי באוסטרליה אפשר לנסות את הדרכים הבאות:
- לחפש משרות פנויות באתרי אינטרנט של חברות בינלאומיות שיש להן שלוחה באוסטרליה.
- ליצור קשר עם ארגונים יהודיים הממוקמים באוסטרליה ולנסות להשתלב לעבודה דרכם.
- ליצור קשר דרך לינקדאין עם חברות בינלאומיות שיש להן סניפים באוסטרליה או עם האד האנטרס' בתחום העיסוק שלכם, לנסות לברר האם הם מחפשים כרגע מועמדים למשרות חדשות ולהציע את עצמכם.
- לחפש משרות רילוקיישן רלוונטיות באתרי אינטרנט לחיפוש עבודה באוסטרליה, כמו: https://www.seek.com.au/relocate-jobs, https://au.jora.com/Relocation-jobs-in-Australia, https://uk.jooble.org/jobs-relocation-package/Australia
- אפשר להיעזר בחברים בקבוצות פייסבוק של ישראלים באוסטרליה, למשל: אוסטרליה עבודה למטייל | ויזת עבודה וחופשה, ישראלים באוסטרליה וניו זילנד Israelis in Australia and New Zealand, ישראלים שגרים במלבורן, אוסטרליה, ישראלים באוסטרליה, ישראלים באוסטרליה – Israelis in Australia. בקבוצות אלו אפשר לנסות ולברר אודות למשרות רלוונטיות או ליצור קשרים עם ישראלים אחרים המתגוררים ביבשת.
ויזות
באוסטרליה ישנם סוגים שונים של ויזות ואשרות עבודה המאפשרות עבודה ושהייה באופן חוקי. ישראלים המחזיקים בדרכון אירופאי או אמריקאי יכולים לעבוד באופן חוקי לתקופה של שנה באוסטרליה. כל השאר, נדרשים להוציא ויזה מתאימה על מנת לשהות ולעבוד באוסטרליה. להלן האשרות העיקריות של אוסטרליה:
ויזת עבודה לתקופה קצרה
ישראלים שנוסעים לתקופה של עד שנה – לרוב צעירים אחרי צבא שמעוניינים לעבוד ולטייל – יכולים להוציא ויזה מתאימה לצעירים בגילאי 18-30 (ללא ילדים), המכונה Work and Holiday Visa. מדובר בהסכם מיוחד שיש בין ישראל לאוסטרליה, לפיו מדי שנה כ-2500 צעירים ישראלים יכולים לשלב בין עבודה וטיול באוסטרליה. שימו לב כי ההרשמה לויזה נפתחת כל שנה בחודש יולי, ונסגרת יחסית מהר בשל הביקוש. בין המסמכים והתנאים הנדרשים לקבלת ויזה מסוג זה:
- תעודת בגרות מלאה של משרד החינוך.
- אישור על סיום השירות הצבאי/פטור משירות צבאי.
- שליטה טובה בשפה האנגלית (לפחות 3 יחידות בבגרות).
- מילוי טופס בקשה לויזה והגשתו לשגרירות בתל אביב.
- הוכחה כי באפשרות המועמד לממן טיסה הלוך ושוב לאוסטרליה (כ-2,000 דולר אוסטרלי).
- הוכחה כי בחשבון הבנק של המועמד ישנו סכום השווה ערך לכ-5,000 דולר אוסטרלי, למימון הוצאותיו.
- תמונת פספורט עדכנית.
אשרה זו מאפשרת לנושא אותה לשהות באוסטרליה לתקופה של עד 12 חודשים, במהלכם הוא רשאי לעבוד (לא יותר מ-6 חודשים אצל אותו המעסיק). כמו כן, בתקופה זו ניתן גם ללמוד באוסטרליה לתקופה של 4 חודשים.
ויזת עבודה לתקופה של שנה ומעלה
המעוניינים ברילוקיישן לאוסטרליה לתקופה של למעלה משנה, נדרשים לעבור תהליך ארוך לקבלת היתר אישור עבודה.
על מנת להוציא אשרת עבודה ארוכה באוסטרליה יש בפניכם 2 אפשרויות:
- לדאוג למצוא מעסיק אוסטרלי שירצה לתת לכם חסות (sponsorship) ולהעסיק אתכם למטרות עבודה, על בסיס מקום עבודה קיים. על המעסיק לדאוג לכל הבירוקרטיה מול רשות ההגירה המקומית, במטרה לקבל היתר העסקה. לאחר קבלת היתר זה, יש לפנות אל שגרירות אוסטרליה בתל אביב, ולהגיש בקשה לקבלת הויזה. לבקשה הנ"ל יש לצרף שורת מסמכים, בהם תעודת יושר, אישור על מצב רפואי תקין, המלצות ממעסיקים קודמים ועוד. כמו כן, יש לעבור מבחן שליטה בשפה האנגלית.
- להגיש בקשה לקבלת אישור עבודה על בסיס מקצוע נדרש – רשות ההגירה האוסטרלית מפרסמת רשימת מקצועות נדרשים הנקראת MLTSSL, בה מופיעים כל המקצועות הנדרשים במדינה לטווח בינוני וארוך – אם המקצוע שלכם מופיע ברשימה, הסיכוי שלהם לקבל אשרה (ויזה מסוג 189) הוא גבוה יותר. כל מקצוע ברשימה הזאת כולל את תנאי הקבלה הספציפיים שלו, ולכן חשוב לוודא כי הנכם עומדים בתנאי הסף לפני שאתם מגישים בקשה לויזה. אם המקצוע שלכם מופיע ברשימה, השלב הבא הוא קבלת ציון של 65 ומעלה בשאלון הזכאות שנמצא באתר רשות ההגירה. בנוסף לכל אלה, יש התייחסות גם לוותק וניסיון בתחום וכן לשליטה של המועמד בשפה האנגלית. דרישה נוספת היא מחויבות לבצע בדיקות רפואיות שיוכיחו את הכשירות הרפואית של המועמד לעבודה המיועדת.
ויזת סטודנט
סטודנטים המעוניינים ללמוד באוניברסיטה באוסטרליה, זקוקים גם הם לויזה מיוחדת. את הבקשה לויזת סטודנט יש להפנות לשגרירות אוסטרליה, לצד שורת מסמכים ואישורים, בהם:
- אישור על ביצוע בדיקות רפואיות כלליות על ידי רופאים המורשים מטעם שגרירות אוסטרליה.
- יש לעבור מבחן שליטה באנגלית, הכולל מבחני דיבור, קריאה, כתיבה ושמיעה.
- אישור מהבנק על מצב החשבון של המועמד – עליו להיות בעל הכנסה מספקת לשם מימון המחיה לשנת הלימודים הראשונה.
- הערכת קבלה ללימודים גבוהים באוסטרליה (COE) – את הערכה מקבלים לאחר שהתקבלתם למוסד אקדמי מוכר באוסטרליה ושילמתם עבור הסמסטר הראשון.
- תעודת יושר.
- סטודנטים מחויבים בביטוח בריאות לסטודנטים (OSCH) או בכל ביטוח פרטי אחר.
- סטודנטים בינלאומיים רשאים לעבוד עד 20 שעות שבועיות במהלך הלימודים, או במשרה מלאה במהלך חופשים בלבד.
מידע נוסף על אשרות לאוסטרליה תוכלו למצוא באתר של שגרירות אוסטרליה בישראל.
ביטוח רפואי
מערכת הבריאות האוסטרלית נחשבת לטובה מאוד ומורכבת ממערכת בריאות ציבורית ופרטית, המתקיימות זו לצד לזו. כל אזרחי המדינה ותושבי הקבע באוסטרליה (המתגוררים מעל שנתיים במדינה) זכאים לקבל את שירותי מערכת הבריאות הציבורית המכונה Medicare. מערכת זו ממומנת מסבסוד ממשלתי ומתשלום מס, אותו משלמים האזרחים והתושבים דרך תלוש המשכורת. ביטוח Medicare נחשב טוב מאוד ומכסה 100 אחוז מהוצאות הבריאות, אך גם לו יש מספר מגבלות: אין אפשרות לבחור את הרופא המטפל ובמקרים רבים יש בעיות של זמינות תורים (זמני ההמתנה עלולים להיות ארוכים מאוד).
בשל כך, רבים מאזרחי אוסטרליה בוחרים לרכוש בנוסף גם ביטוח פרטי משלים, המאפשר גישה אל רפואה מקצועית טובה יותר, תורים מקוצרים, בחירת בתי חולים ושירותים רפואיים נוספים שאינם כלולים במסגרת הביטוח הציבורי.
ישראלים המועסקים באוסטרליה ואינם זכאים לביטוח הבריאות הציבורי, חייבים לרכוש ביטוח פרטי שמכסה את הוצאותיהם במידת הצורך. ברוב המקרים המעסיק דואג לתשלום הביטוח הרפואי הפרטי, אך יש לוודא זאת מולו וגם לדאוג לכיסוי הביטוחי של שאר בני המשפחה.
חברת דיוידשילד מציעה לישראלים הנמצאים ברילוקיישן באוסטרליה ביטוח בריאות ייחודי, המותאם לצרכים של ישראלים המתגוררים מעבר לים, ומאפשר להם שירותים זמינים ברמה הגבוהה ביותר. ביטוח זה מאפשר לא רק כיסוי רפואי מקיף ואיכותי, אלא גם שירות לקוחות בשפה העברית ומענה מחדר רופאים דוברי עברית 24/7 וכן כיסוי ביטוחי נרחב בעת ביקורים בישראל.
החיים באוסטרליה
כשמדברים על החיים באוסטרליה יש להתייחס בראש ובראשונה לקצב ואיכות החיים שהיא מציעה. אחת הסיבות העיקריות לכך שאוסטרליה מהווה מוקד משיכה כה גדול עבור צעירים ועבור עובדים המעוניינים ברילוקיישן, היא האפשרות ליהנות מרמת חיים גבוהה מאוד, לשפר את המצב הכלכלי, לחיות חיים נוחים ונינוחים עם שעות עבודה קצרות ויותר זמן פנוי ולצאת ממרוץ החיים התחרותי והלחוץ.
החיים באוסטרליה אמנם אינם זולים, אך כיוון שהמשכורות גבוהות מאשר בישראל, אפשר להסתדר עם יוקר המחייה ולחיות ברמת חיים טובה ומאפשרת.
יתרון נוסף הוא שהשפה המדוברת באוסטרליה היא אנגלית, ולכן לא צפויים כאן מכשולי שפה ותקשורת ואין צורך לשבור את השיניים עם שפה לא מוכרת על מנת להשתלב בחיים החדשים. האתגר היחיד הוא להתרגל למבטא האוסטרלי (צורת ביטוי המילים היא מעט שונה והסלנג גם הוא שונה).
באוסטרליה ישנה קהילה יהודית וישראלית גדולה, שמרוכזת בעיקר בערים סידני, מלבורן, קנברה ופרת'. הקהילה היהודית באוסטרליה נחשבת לתומכת ומכילה ואפשר להסתייע דרכה גם בהיכרות עם ישראלים אחרים המתגוררים באוסטרליה.
ואם בכל זאת רוצים למצוא חסרונות, יש אחד עיקרי ומובהק והוא המרחק הגדול מהבית בישראל. ביקורי מולדת כרוכים בטיסות ארוכות ויקרות ויש קושי לשמור על קשר סדיר עם המשפחה והחברים בשל המרחק הגיאוגרפי.
מערכת החינוך באוסטרליה
מערכת החינוך האוסטרלית נחשבת לאחת המובילות בעולם עם השכלה ברמה מאוד גבוהה, חינוך איכותי ופרטני והזדמנויות רבות להתקבל להמשך לימודים במוסדות מובילים בעולם.
חוק חינוך חובה באוסטרליה הוא מגיל 5 ועד גיל 15 או 17 (תלוי במדינה). יום הלימודים באוסטרליה נמשך מ-8:30 ועד השעה 15:30. מבחינת חופשות – יש ארבע חופשות גדולות במהלך שנת הלימודים (סתיו, חורף, אביב וקיץ), כאשר חופשת הקיץ היא הארוכה ביותר (כ-6 שבועות) וחלה בתקופת חג המולד והשנה האזרחית החדשה.
בין אם תבחרו במוסדות של מערכת החינוך הציבורית או הפרטית – הילדים יזכו להשכלה איכותית ורחבה.
אם אתם מעוניינים במוסדות חינוך יהודיים – יש באוסטרליה לא מעט כאלה. מסגרות החינוך היהודיות משלבות בתוכנית הלימודים גם שמירה על ערכי המסורת היהודית. בין בתי הספר היהודיים המובילים באוסטרליה אפשר למנות את הבאים:
מלבורן: ביאליק קולג', מאונט סקופוס ממוריאל קולג', בית הספר המלך דוד (רפורמי)
סידני: מוריה קולג', בית הספר עמנואל, מסדה קולג', הר סיני קולג'.
פרת': בית הספר כרמל
רילוקיישן משפחתי לאוסטרליה
אם מדובר ברילוקיישן לכל המשפחה, אין ספק שאוסטרליה היא אחת המדינות הטובות ביותר עבור ילדים וחיי משפחה מלאים. החברה האוסטרלית מקדשת את כל הקשור לחיי משפחה ויש הפרדה מוחלטת וחשיבות גדולה לזמן הפרטי – כך שהחוויה המשפחתית כאן היא מובטחת. מעבר לקושי הברור במעבר למדינה רחוקה כמו אוסטרליה, מדובר בהחלט באחד היעדים המובילים בעולם מבחינת פוטנציאל לחיי משפחה מאושרים ושלווים. אוסטרליה היא מדינה שיש בה ביטחון אישי וכלכלי גבוהים. אין בה בעיות ביטחוניות כמו שאנו מכירים מישראל ואורח החיים שלו ונינוח.
האוסטרלים נחשבים ידידותיים מאוד, מה שיכול להקל על ההתאקלמות של כל בני המשפחה. עם זאת, יש לקחת בחשבון שמדובר בתרבות שונה, למשל – מפגשים אחר הצהריים בין הילדים דורשים תיאום מראש ופחות ספונטניות ממה שאנו רגילים בישראל.
מבחינה תרבותית, נהוג כאן להשקיע בכל הקשור לחיי פנאי, חופשות, טיולים וספורט והתפיסה היא של הסתפקות במועט – ערכים נפלאים שכל הורה ודאי ישמח להעניק לילדיו.
ובל נשכח שאוסטרליה מציעה נופים מרשימים ואינסוף אפשרויות לטיולים בטבע – כל אלו בשילוב עם שעות הפנאי הרבות שהעובד הממוצע כאן מקבל, מאפשרים הזדמנויות רבות לחוויות משפחתיות בלתי נשכחות.
*חברת דיוידשילד עושה את מירב המאמצים כדי להציג מידע מדויק ועדכני, אולם ייתכנו שגיאות ו/או אי דיוקים. יודגש כי המידע הינו בגדר כלי עזר בלבד ואינו מהווה המלצה כלשהי לצורך קבלת החלטות. האחריות הינה על עושה השימוש במידע בלבד. החברה לא תישא באחריות כלשהי בגין הפסד/נזק העשויים להיגרם כתוצאה משימוש במידע זה.