קנדה, המדינה הצפונית ביותר בצפון אמריקה, מעוררת אצל רבים אסוציאציות של קור ושלג, אבל במציאות מדובר באחת המדינות הנחשקות בעולם להגירה ולרילוקיישן עם אוכלוסייה רב תרבותית, כלכלה יציבה, טבע מרהיב, נופים עוצרי נשימה ואיכות חיים גבוהה. במאמר הבא נעסוק ביתרונות ובחסרונות של רילוקיישן לקנדה וכל מה שחשוב לדעת לפני שיוצאים לדרך

קנדה נחשבת לאחת ממדינות ההגירה הפופולריות ביותר בקרב ישראלים, אם זה בזכות הכלכלה החזקה שלה, אפשרויות התעסוקה הרבות, קשרי המסחר הטובים ואיכות החיים הגבוהה. קנדה נחשבה למדינה ליברלית בעלת חוקי הגירה נוחים מאוד, שמטרתם למשוך אליה כוח עבודה משכיל ומקצועי. במהלך השנים עברה מדיניות ההגירה הקנדית שינויים רבים וכיום היא מתבססת בעיקר על קריטריונים כמו השכלה, גיל, ניסיון מקצועי ושליטה בשפות. המקצועות המבוקשים בקנדה, שעבורם הסיכוי הגדול ביותר לקבל אישור עבודה, הם בתחומים הבאים: רפואה וסיעוד, מחשבים, הנדסה, חינוך לגיל הרך, מרצים באקדמיה, תרגום, פסיכולוגיה וניהול בכיר. 

קו השמיים של טורנטו

 

עבודה בקנדה

קנדה היא מדינה ענקית, השנייה בגודלה בעולם, עם צפיפות אוכלוסייה קטנה יחסית לשטחה הגדול – מה שמהווה אטרקטיביות רבה עבור ישראלים המעוניינים ברילוקיישן. כלכלתה של קנדה נחשבת ליציבה מאוד, שוק העבודה מגוון ושכר העבודה נחשב גבוה ביחס לשעות העבודה. 

אפשרויות התעסוקה בקנדה עבור מהגרים ישראלים נעות בין עבודות של “צעירים”, כמו: עבודה בעגלות ובמכירות, עבודת שיפוצים, טיפול בילדים והדרכות נוער בקהילות היהודיות; ועד משרות בחברות ההייטק הגדולות, בתחומים כמו הנדסת תוכנה; כמו כן, משרות בתחומי הסיעוד והרפואה בבתי החולים המתקדמים ביותר בקנדה. 

ישראלים המעוניינים ברילוקיישן לקנדה צריכים קודם כל למצוא מעסיק חוקי שידאג עבורם לויזת עבודה. החברה המעסיקה צריכה להיות בעלת משרדים הנמצאים בקנדה ועליה לקבל היתר ממשרד העבודה הקנדי להעסקת עובד שאינו קנדי. 

כדי לחפש משרות רילוקיישן בקנדה אפשר לחפש במגוון דרכים:

ויזות

ישראלים בעלי דרכון ישראלי הנוסעים לקנדה אינם זקוקים לויזת תייר ויכולים לשהות בה לתקופה של עד חצי שנה. עם זאת, החל משנת 2016 אזרחים זרים שמגיעים לקנדה ממדינות הפטורות מויזה, נדרשים לקבל אישור כניסה לקנדה Electronic Travel Authorization – eTA. את האישור יש לבקש (באופן מקוון) מרשויות ההגירה של קנדה, וכדי להימנע מעיכובים מומלץ להגיש את הבקשה בהקדם האפשרי.

כדי לגור ולעבוד בקנדה יש להוציא ויזה מתאימה. עובד שנתפס ללא אשרת עבודה, צפוי למעצר מידי וגירוש מקנדה לתקופה של 5-10 שנים. 

לקנדה יש מספר סוגי ויזות המאפשרות שהייה קבועה ואפשרות לעבוד באופן חוקי. להלן הבולטות שבהן:

1. ויזת עבודה רגילה (Work Permit) –

ויזת עבודה המיועדת לתושבים זרים המעוניינים לעבוד בקנדה בתחומים או באזורים בהם יש מחסור בכוח אדם מיומן במקצועות נדרשים. מדובר בתהליך מורכב הדורש לא מעט אישורים ומסמכים, וניתן לחלקו לשלושה שלבים: 

  • הצעת עבודה – על העובד למצוא מציאת מעסיק קנדי המעוניין להעסיקו במשרה מלאה. הצעת העבודה חייבת להיות מפורטת ולכלול את הגדרת התפקיד, הדרישות, השכר ומשך תקופת ההעסקה.
  • אישור LIMA – על מנת להעסיק עובד זר בקנדה, על המעסיק להשיג עבורו אישור המכונה LIMA. אישור זה ניתן לאחר שהוכח למשרד העבודה הקנדי כי לא ניתן למצוא עובד מקומי עבור המשרה המדוברת וכי העובד הזר עומד בדרישות המשרה.
  • בקשה לויזה – לאחר קבלת אישור ה-LIMA והחתמת העובד על הסכם עבודה, המעסיק הקנדי יכול לפנות לרשויות ההגירה ולבקש להוציא עבורו אשרת עבודה.

2. ויזת עבודה פתוחה (Open Work Permit)

ויזה זו מתאימה לבני/בנות זוג של סטודנטים זרים או עובדים זרים שבאו ללמוד או לעבוד בקנדה. אשרת עבודה מסוג זה אינה דורשת הצעת עבודה ממעסיק קנדי ולא דורשת אישור LIMA. 

3. ויזת עבודה לסטודנט זר שסיים לימודים בקנדה (Post graduation Work Permit)

ויזה המיועדת לסטודנטים זרים שסיימו לימודים בקנדה, והיא ניתנת למשך של עד 3 שנים, ומאפשרת לסטודנטים מחו”ל להישאר ולעבוד בקנדה לאחר הלימודים. אשרת עבודה מסוג זה אינה דורשת הצעת עבודה ממעסיק קנדי ולא דורשת אישור LMIA.

4. ויזת השקעה/סטארט אפ

ויזה המתאימה ליזמים ובעלי הון המעוניינים לפתוח עסק חדשני ועצמאי בקנדה. על מבקש הויזה להוכיח כי יש לו ניסיון בניהול עסק ובפיתוח חברות בינלאומיות, וכן עליו להוכיח כי הוא שולט באופן מלא באחת משתי השפות המדוברות בקנדה (אנגלית וצרפתית). בנוסף על מבקש הויזה להוכיח כי הוא בעל הון ראשוני להפעלת העסק.

5. ויזת סטודנט

סטודנט זר שמתכנן ללמוד בקנדה לתקופה של למעלה מ-6 חודשים, מחויב להוציא ויזת סטודנט התקפה לכל תקופת הלימודים. כדי להוציא ויזת לימודים יש לדאוג למסמכים הבאים:

  • אישור הרשמה למוסד לימודים מוכר על ידי רשות ההגירה הקנדית. תוכנית הלימודים צריכה להיות לתקופה של מינימום 6 חודשים.
  • יש להסביר ולנמק לקצין ההגירה את הסיבות ללימודים בקנדה.
  • יש להציג הוכחות על כך שהסטודנט מסוגל לשלם את שכר הלימוד לפחות לשנת הלימודים הראשונה ולכסות את הוצאות המחייה לתקופה זו.

ויזה מסוג זה מאפשרת לסטודנט לעבוד בקנדה במשרה חלקית של כ-20 שעות שבועיות ומשרה מלאה בחופשות ובחגים.

מידע נוסף על אשרות לקנדה: 

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada.html 

אגם אוטם בקנדה

החיים בקנדה

עם איכות חיים גבוהה, שירותי בריאות טובים, חינוך איכותי, כלכלה יציבה, חברה מקבלת, קהילה יהודית ענפה, שיעור פשיעה נמוך וטבע מרהיב – החיים בקנדה נחשבים בהחלט לנוחים ומלאי הזדמנויות.

ביטוח רפואי

מערכת הבריאות בקנדה, המכונה Medicare, נחשבת לאחת הטובות בעולם ומורכבת בעיקרה ממערכת ציבורית, הממומנת על ידי הציבור (בקנדה אין כמעט בכלל רפואה פרטית, כולל בתי החולים). כל אזרח קנדי, מהגר או תושב קבע זכאי לכיסוי רפואי מלא, כלומר כל ביקור רפואי, אשפוז בבית חולים וביצוע בדיקות רפואיות ניתן בחינם ובאופן שוויוני (למעט תרופות וטיפולי שיניים). העובדה כי כל השירותים הרפואיים ניתנים בחינם, אינה גורעת מאיכותם – ההפך: תקציב הבריאות בקנדה הוא גבוה מאוד, מה שמבטיח שירותים רפואיים איכותיים ויחס אישי.

מערכת הבריאות הקנדית אינה מנוהלת על ידי הממשלה, רוב בתי החולים הם תאגידים עצמאיים ורוב הרופאים העובדים במערכת הם עצמאיים. 

אזרחי קנדה גם פטורים מענייני בירוקרטיה הנוגעים לטיפול הרפואי, המושג “השתתפות עצמית” אינו קיים והם נדרשים להוציא הפניות בלבד.

אז מהי המשמעות לגבי ישראלים ברילוקיישן? לכאורה, מהגרים לקנדה אינם זקוקים לביטוח פרטי כלשהו, כיוון שהם זכאים לקבל את שירותי מערכת הבריאות הציבורית. אך עם זאת, חשוב לדעת כי הזכאות אינה כוללת את שלושת החודשים הראשונים לשהות בקנדה, ולכן מומלץ לרכוש פוליסה מתאימה לתקופה זו. דבר נוסף שחשוב לזכור הוא שרכישת ביטוח בריאות פרטי ישראלי, כמו למשל ביטוח הבריאות של דיוידשילד, מאפשר למבוטח לקבל שירות בשפה העברית, על ידי רופאים ישראלים; פוליסה בשפה העברית שהיא ברורה יותר וקלה להבנה במקרה הצורך של תביעה; וכמובן – כיסוי בריאותי מלא בעת ביקורי מולדת בישראל.

מגורים בקנדה

הדבר הראשון שעליכם לחשוב עליו כאשר אתם מתכננים מעבר מגורים לקנדה הוא כמובן עניין המגורים. אם אתם נשלחים לרילוקיישן, סביר להניח שהחברה המעסיקה תדאג עבורכם למגורים מסובסדים על חשבונה באזור העבודה. אם אתם עצמאיים או שעליכם למצוא מקום מגורים בכוחות עצמכם, זכרו כי גובה שכר הדירה משתנה בהתאם לאזור המגורים, הביקוש וסוג הדירה. פעמים רבות משתלם יותר לבחור במקום מגורים מעט רחוק מהמרכז ולהשתמש בתחבורה הציבורית היעילה.  

נוף העיר מונטריאל

חינוך בקנדה

עניין נוסף שיש לדאוג לגביו כאשר עוברים עם ילדים לקנדה הוא החינוך. קנדה נחשבת למדינה שמשקיעה רבות בחינוך ומערכת החינוך שלה נחשבת לאחת הטובות בעולם. בקנדה יש מבחר גדול של בתי ספר ציבוריים ולצדם בתי ספר פרטיים, חלקם הגדול הוא בתי ספר יהודיים. ההרשמה לבתי הספר נעשית ישירות דרך מוסד הלימודים – לחצו כאן לרשימת בתי הספר היהודיים. הבחירה בין חינוך ציבורי ופרטי תלוי בשיקולים אישיים וכלכליים, אך שתי האופציות יבטיחו לילדכם חינוך איכותי. הלימודים במערכת הציבורית הם ליברלים יותר ויחשפו את ילדיכם למפגשים עם תלמידים ממגוונים אתניים שונים. הלימודים במערכת החינוך היהודית הפרטית אינם זולים וכוללים לצד הלימודים במקצועות הכלליים גם לימודי עברית ויהדות. חשוב לדעת, כי כל תלמיד חדש הנכנס למערכת החינוך הקנדית צריך לעבור מבחן באנגלית ובמתמטיקה כדי לקבוע את רמתו. מומלץ לקבוע מועד לראיון עוד בטרם הגעתכם לקנדה.

יהדות בקנדה

אם חשובה לכם הקהילתיות, השמירה על הצביון היהודי והקרבה לישראלים נוספים, בקנדה אתם בהחלט תרגישו בבית. יהדות קנדה היא הרביעית בגודלה בעולם (אחרי ארה”ב, צרפת וישראל) וכיום חיים בקנדה קרוב ל-400 אלף יהודים. הקהילות היהודיות במדינה נחשבות מפותחות מאוד, בעלות קשרי קהילה חזקים והן מעניקות תמיכה רבה וסיוע למהגרים חדשים. בעיר טורנטו פועל ארגון JIAS, ארגון ללא מטרות רווח המסייע למהגרים יהודים בשנותיהם הראשונות בקנדה, על ידי חיבור לקהילה ומסגרות חינוך יהודיות.

המוקד המרכזי של ישראלים בקנדה היא העיר טורנטו, העיר הגדולה בקנדה ובירת מחוז אונטריו, בה מתגוררת הקהילה היהודית כוללת כ-200 אלף יהודים. יעד נוסף מרכזי עבור מהגרים ישראלים היא העיר מונטריאול הנמצאת במחוז קוויבק, המחוז הגדול בקנדה. במונטריאול נמצאת הקהילה היהודית השניה בגודלה בקנדה (כ-90 אלף איש). 

ערים נוספות שבהן תמצאו קהילה יהודית גדולה הם ונקובר, ויניפג, אוטווה וקלגרי.

רילוקיישן משפחתי לקנדה

מעבר מגורים עם כל המשפחה הוא לא קל אף פעם, אבל כשמדובר במדינה כמו קנדה סביר כי לצד קשיי המעבר, תחוו קליטה נעימה בזכות החברה הקנדית המקבלת והקהילה היהודית והישראלית המחבקת. עם זאת, יש לקחת בחשבון את כל ההשלכות והאתגרים העומדים בפניכם בעת מעבר למדינה רחוקה וקרה כמו קנדה.

אחד הקשיים הראשונים במעבר למדינה זרה הוא מכשול השפה, אך היתרון של קנדה הוא שהשפה האנגלית היא אחת משתי השפות הרשמיות במדינה. אמנם במחוז קוויבק השפה הצרפתית היא המדוברת יותר, אך גם עם אנגלית טובה תוכלו להסתדר בכל מקום. 

קנדה רחוקה מישראל, הטיסות אליה הן ארוכות ויקרות ולכן יש לקחת בחשבון שתדירות הביקורים בישראל אינה תהיה גבוהה. 

קושי נוסף עמו אתם צפויים להתמודד הוא מזג האוויר. קנדה היא מדינה קרה מאוד, עם חורף סוער וטמפרטורות שצונחות אל מתחת לאפס, לישראלים המגיעים ממדינה חמה לוקח זמן להתרגל לקור הקנדי. היתרון כאן הוא שכל שנה תזכו לראות שלג, הילדים יוכלו לבנות בובות שלג וללמוד לגלוש.

מבחינת פערי תרבויות, סביר שתתקלו בכאלה, בעיקר בכל הנוגע לנימוס הקנדי ולאיפוק, אך עם הזמן, כמו בכל מקום חדש, מתרגלים ולומדים לחיות עם קודי ההתנהגות המקומיים.

אחד היתרונות הגדולים במגורים במדינה כמו קנדה הן אפשרויות הפנאי שהיא מציעה. משפחות שחיות בקנדה יכולות ליהנות מצד אחד מחיים עירוניים סופר מתקדמים וחיי תרבות עשירים, לצד שפע אפשריות לטיולים וחוויות בטבע במרחבים העצומים של קנדה.