השנה החולפת גרמה לרבים לבחון את היכולת של מדינות שונות להתמודד עם המגיפה העולמית, עוררה אצל אנשים רבים מחשבות על הגירה ורילוקיישן עם המשפחה. חברת InterNations פרסמה לאחרונה דו”ח של תאגיד בלומברג מינואר 2021, שמדרג את 59 המדינות הנחשקות ביותר לרילוקיישן, על פי סקר שנערך בקרב למעלה מ-12,000 משתתפים המייצגים 174 לאומים ומתגוררים ב-186 מדינות שונות. המשתתפים התבקשו לדרג את העדפותיהם בחמישה קריטריונים: איכות חיים, עלות המחיה, הצורך במימון אישי, הזדמנויות בעבודה וקשיי הסתגלות למקום

תוצאות הסקר מפתיעות – את המקומות הראשונים ברשימה תופסות טייוואן, מקסיקו וקוסטה ריקה, כאשר טייוואן מצויה בראש הרשימה זו השנה השלישית. המשתתפים שבחרו את טייוואן כמובילת הסקר נימקו את בחירתם בטיב שירותי הבריאות המקומיים והמתקדמים, באיכות החיים הגבוהה, בביטחון התעסוקתי וביציבות הכלכלה המקומית. המצביעים לטובת מקסיקו וקוסטה ריקה ציינו לטובה את ההתאקלמות וההסתגלות המהירה לחיים החדשים. מדינות נוספות שנכנסו לעשירייה הראשונה הן מלזיה, פורטוגל, ניו זילנד, אוסטרליה, אקוודור, קנדה וויטנאם.

זוג לפני מעבר
יוצאים לדרך

רילוקיישן לארצות הברית

אחת ההפתעות מתוצאות הסקר הוא מיקומה של ארצות הברית, במקום ה-34 ברשימה. המשתתפים בסקר שהשיבו לגבי ארצות הברית הצביעו על בעייתיות רבה בכל הקשור למערכת הבריאות האמריקאית, חלקם התייחסו גם לאכזבה מאיכות החיים ומיוקר המחייה.  

כאשר מדברים על רילוקיישן לארה”ב כמובן שיש להתייחס גם להגבלות ההגירה המחמירות שהשיק ממשל טראמפ בשנת 2020 על רקע מגיפת הקורונה, ועל פיהן נאסרה באופן זמני הגירה חדשה לארה”ב על בסיס אשרות עבודה, כולל אשרת H1B שמאפשרת לבעלי מומחיות, למשל מתחום ההייטק וההנדסה, לעבוד בארה”ב. 

בינואר 2021, עם כניסתו של הנשיא ביידן לתפקיד בוטלה המדיניות המחמירה, ובמאי 2021 הודיע ממשל ביידן כי הוא עומד להקים לתחייה את חוק היזמים הבינ”ל (International Entrepreneur Rule) שיאפשר ליזמים שאינם אזרחים אמריקאים להקים בארה”ב סטארטאפים טכנולוגיים ולקבל אשרת שהייה ועבודה לתקופה של שנתיים וחצי לפחות.

הגירה לארצות הברית
פופולרית למרות הבעיות. ארצות הברית

אילו מדינות נמצאות בתחתית רשימת היעדים לרילוקיישן? 

שלוש המדינות שבתחתית הרשימה הן כווית (מקום אחרון זה השנה השביעית), איטליה ודרום אפריקה. המשיבים התייחסו בבחירתם לאיכות החיים הנמוכה בכוויית, לחיי פנאי צנועים ולקושי להשתלב בתרבות המקומית. לגבי איטליה הטענה העיקרית של המשיבים מתייחסת לחוסר סיפוק מהמצב הכלכלי, ואילו המהגרים לדרום אפריקה טוענים כי הם סובלים בעיקר מחוסר ביטחון תעסוקתי. 

המשתתפים בסקר אף התבקשו להתייחס לנושא רילוקיישן בזמן קורונה ולהתמודדות עם מגפת הקורונה, אך נאמר כי נתונים אלה לא השפיעו על הדירוג הסופי. בנושא הטיפול במגיפה זכו ניו זילנד, סינגפור ואוסטרליה לציון לטובה, בעוד ברזיל, מצרים וארה”ב קיבלו את הציונים הנמוכים ביותר בכל הנוגע להתנהלות בתקופת הקורונה.

מה לגבי היעדים הפופולריים לרילוקיישן של הישראלים?

בעוד עבור שאר העולם ארצות הברית של 2020 נראתה כמו מקום לא אטרקטיבי בעליל להגירה, עבור ישראלים עדיין מדובר באחד היעדים הנחשקים לרילוקיישן. בקרב ישראלים ארצות הברית נחשבת ליעד מועדף, למרות המרחק הגיאוגרפי, ולמעשה כ-70% מהמהגרים הישראלים בוחרים בה – כך על פי נתוני הלמ”ס. רילוקיישן לבריטניה ורילוקיישן לברלין נמצאים לצד הגירה לארה”ב. עוד ברשימה – קנדה, אוסטרליה וסינגפור. חלק ניכר ממדינות אלה הן מדינות דוברות אנגלית, מה שמקל על ההסתגלות ומציאת עבודה. 

למרות מה שחלקנו נוטים לחשוב בעשור האחרון חלה ירידה משמעותית בהגירה מישראל, והיא נחשבת נמוכה יחסית לשנים קודמות. על פי העדכון האחרון של הלמ”ס, בשנת 2018 נמשכה מגמת הצמצום במספר היוצאים מישראל לתקופה של שנה ויותר ברציפות (כ-14 אלף איש), והוא היה הנמוך ביותר בעשור האחרון מאז שנת 2009. עם זאת, על פי הלמ”ס, באותה שנה חזרו לישראל מחו”ל 7,900 תושבים לאחר שהייה של שנה ויותר. זאת אומרת, מאזן ההגירה של ישראל (יוצאים פחות חוזרים) לשנת 2018 נחשב שלילי – יותר ישראלים עוזבים את הארץ מאשר חוזרים. נתונים אלה אינם מתייחסים או מושפעים מתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה, אך יש לצפות לירידה בהיקף היציאות והחזרות של ישראלים בשנת 2020, עקב סגירת הגבולות בתקופה זו. 

גשר ווסטמינסטר, לונדון
מובילה אצל הישראלים. לונדון

לסיכום

חשוב לציין כי במחקרים שנעשו בקרב ישראלים שהיגרו, המעבר לחו”ל אינו נקשר דווקא למצב הביטחוני בארץ, אלא בעיקר מתוך רצון לשדרוג הקריירה ולחסכון כלכלי, בדומה למהגרים אחרים ברחבי העולם. במובן זה יהיה מעניין לראות מה תהיה מפת ההגירה בתום השנה הנוכחית, בה מצד אחד הצליחה ישראל לייצר חסינות מהירה נגד קורונה, ומצד שני עברה טלטלות פוליטיות וביטחוניות רבות. 

ישראלים רבים חולמים להעתיק את חייהם לכמה שנים למדינה אחרת, ליהנות ממשרה נחשקת במדינה זרה, להרוויח קידום מקצועי או לרכוש השכלה גבוהה, לשפר את רמת החיים הכלכלית ולשדרג את איכות החיים, ועל הדרך לזכות בחוויה משנת חיים עבור בני המשפחה, גם אם הסתגלות לרילוקיישן עלולה להיות ארוכה בחלק מהמקרים. בעיקר כשמדובר על רילוקיישן עם הילדים.

במדינה רוויית קונפליקטים כמו ישראל, שיוקר המחייה בה הוא מכשול רציני עבור צעירים, אין פלא שפיסגת החלומות של כל איש הייטק ממוצע היא נסיעת רילוקיישן. עם כל הקושי והאתגרים שטומן בחובו מעבר כזה, אנשים רבים קופצים על ההזדמנות בזרועות פתוחות.

כמובן שחלום הרילוקיישן הוא לא מנת חלקם של ישראלים בלבד. צעירים רבים ברחבי העולם מעוניינים להתנסות בהרפתקה של מעבר למדינה אחרת ומחפשים הזדמנויות כלכליות ומקצועיות במדינות עשירות ומפותחות.

אנחנו ממליצים לכם לדאוג לביטוח הרפואי ברילוקיישן לפני המעבר. חברת פספורטכארד רילוקיישן מציעה לכם ביטוח רפואי ברילוקיישן, שזמין לכם 24/7 בשפה העברית וידע לתת לכם מענה בכל בעיה.