אין זה סוד שישראלים רבים מתעניינים בנוגע לאפשרות של הגירה לקפריסין או רילוקיישן לקפריסין והאמת היא שאין בכך שום דבר מפתיע. יש מגוון רחב של יתרונות לרילוקיישן לקפריסין על פני יעדים אחרים, כשבין השאר מדובר ביעד שממוקם קרוב מאוד לישראל כך שלמרות המעבר, עדיין ניתן להישאר בקשר עם החברים והמשפחה ולקפוץ לבקר מתי שרק רוצים. מעבר לכך, האקלים הים-תיכוני אינו זר לישראלים, שלרוב מתקשים להתאקלם למזג האוויר המאתגר של יעדים אחרים באירופה. כמו כן קפריסין היא מדינה עם שיעור גבוה ביותר של  תושבים זרים והודות לכך המעבר אליה נחשב לפשוט יחסית מבחינה לוגיסטית.

היציאה לרילוקיישן – איך מנהלים את זה?

הנוף של קפריסין
הנוף של קפריסין

עבודה בקפריסין

שוק העבודה המקומי מציע מבחר מסנוור של אפשרויות תעסוקה עבור ישראלים שמעוניינים לעשות רילוקיישן לקפריסין. בין היתר מדובר בניהול כספים, שירות לקוחות, תמיכה אינטרנטית, מכירת מוצרי ים המלח, מגוון רחב של משרות בתחום השיווק ועוד.

המשכורת הממוצעת בקפריסין נכון ל-2020 עומדת על 2,160 אירו אך ניתן לראות שישנו טווח רחב מאוד, שנע בין 550 אירו לחודש ל-9,660 אירו בחודש. השכר החציוני בקפריסין הוא 2,030 אירו בחודש.

אמנם מדובר במשכורות נמוכות יותר מאלו המקובלות בישראל, אך חשוב לציין שלמשל בשוק הנדל”ן של קפריסין, ניתן לא רק לשכור אלא גם לרכוש הרבה יותר בהרבה פחות (בהשוואה לישראל). בעוד שבתל אביב לדוגמה, יש להשקיע כחמש משכורות חודשיות כדי לרכוש מ”ר, בקפריסין יש להשקיע מעט יותר ממשכורת אחת בלבד. מעבר לכך, התשואה על נכסים בקפריסין נעה בין 8-5 אחוזים (נטו), כלומר יותר מפי שניים מהתשואה שניתן ליהנות ממנה בישראל נכון לימים אלה. עוד יש לציין שבקפריסין ניתן ליהנות מפטור על מס עבור נכסים שהשכירות שלהם נמוכה מ-20,000 אירו. מומלץ לקרוא על מיסוי ברילוקיישן לפני הגעתכם לקפריסין, ישנם מספר גורמים שעליכם להתחשב בהם לפני המעבר.

אתרים מומלצים למציאת עבודה בקפריסין ניתן למצוא בלינקים הבאים:

לאחר שסקרנו את אפשרויות התעסוקה בקפריסין, עלינו להבין אילו ויזות יכולים לקבל ישראלים שמעוניינים לעבוד בצורה חוקית וכשרה בקפריסין וכיצד מוציאים אשרת עבודה.

ויזות (אשרת שהייה, ויזת עבודה, ויזת סטודנט)

בניגוד לחלק ניכר ממדינות אירופה, קפריסין לא מערימה קשיים על אזרחים המעוניינים להתגורר ולעבוד בה. התהליך הכרוך בהוצאת ויזות מסוגים שונים נחשב לפשוט יחסית ואין ספק שמדובר ביתרון משמעותי ביותר כששוקלים להיכן לעשות רילוקיישן. להלן הסבר קצר על סוגי הויזה השונים:

  • ויזה לבעלי דרכון אירופאי

ישראלים המחזיקים בדרכון אירופאי, יכולים להיכנס לקפריסין ולשהות בה במשך שלושה חודשים ללא צורך בהוצאת ויזה מיוחדת. כמו כן במהלך שלושת החודשים עומדת להם האפשרות לעסוק בפעילויות כלכליות ופיננסיות ללא שום בעיה. אלו המעוניינים להישאר בקפריסין לתקופה ארוכה יותר, צריכים להוציא אישור מיוחד שנקרא Registration Certificate for EU Nationals. אישור זה מכונה “Yellow Slip” כיוון שצבעו של הטופס צהוב.

ה-Yellow Slip מאפשר לקבל health care (ביטוח בריאות ציבורי), לעבוד בקפריסין, לרשום את הילדים לבית ספר מקומי, לרשום את הרכב בקפריסין ועוד. כדי להשיג את האישור המיוחל, יש להגיש עבורו בקשה רשמית במשרד ההגירה המקומי (בלרנקה, ניקוסיה, לימסול, פמגוסטה או פאפוס) תוך ארבעה חודשים מהיום שבו מגיעים לקפריסין.

בנוסף יש לתאם פגישה במשרד ההגירה המקומי, כשההמלצה הטובה ביותר היא לאתר עורך דין מקומי שמתמחה בענייני הגירה ורילוקיישן, שיוכל לתאם את הפגישה ואפילו ללוות את המבקש. את הפגישה מומלץ לתאם לפחות 4-3 שבועות לפני תום ארבעת החודשים.

לפגישה יש להביא את המסמכים הבאים:

  •         חוזה עבודה (Proof of employment) ממעסיק ישראלי (אם מגיש הבקשה עובד בישראל) או חוזה עבודה ממעסיק בקפריסין, מספר ביטוח לאומי, טופס הכנסה שנתית וחתימת המעסיק בקפריסין על טופס הבקשה (אם מגיש הבקשה עובד בקפריסין)
  •         חוזה שכירות (או כל הוכחה אחרת לכך שהמבקש מתגורר בקפריסין)
  •         דרכון בתוקף (או תעודת זהות ועותק מצולם של הדרכון)
  •         שתי תמונות פספורט
  •         20 אירו במזומן (אגרה)
  •         פוליסת ביטוח רפואי (אין צורך אם מגיש הבקשה עובד בקפריסין)
  •         טופס בקשה מלא (MEU1 לתושבי האיחוד, MEU2 לבני המשפחה שאינם תושבי האיחוד)
אריזה לפני רילוקיישן לקפריסין
אריזה לפני רילוקיישן
  • אישור שהיה זמני לישראלים שלא מחזיקים בדרכון אירופאי

חשוב לציין שגם ישראלים שלא מחזיקים בדרכון אירופאי, יכולים להיכנס לקפריסין ללא שום בעיה ולשהות במדינה במשך 90 יום ללא צורך בהוצאת ויזה מיוחדת. עם זאת, כדי להישאר בקפריסין לתקופה ממושכת יותר, יש לדאוג להוצאת אישור שנקרא Pink slip. ה-Pink slip מאפשר לישראלים שלא מחזיקים בדרכון אירופאי לשהות בקפריסין במשך שנה, כשאת האישור ניתן לחדש מדי שנה. Pink slip ניתן למשל לסטודנטים שלומדים בקפריסין, לבני משפחה של אזרחי קפריסין ועוד. עם זאת, האישור לא מאפשר לעבוד בקפריסין. לצורך כך, יש להוציא ויזת עבודה (work visa).

מה שיפה בוויזת העבודה של קפריסין, זה שהאדם שצריך לדאוג לה, הוא לא העובד אלא המעסיק. למעשה בקפריסין ניתן להוציא ויזת עבודה אך ורק אם ישנו חוזה עבודה מסודר מול מעסיק בקפריסין. העובד לעומת זאת, צריך בסך הכול להירשם במשרד הזרים והמהגרים המקומי ולספק מספר מסמכים שניתן להשיג בקלות רבה, לאחר קבלת הוויזה.

  • האם ישראלים יכולים לקבל תושבות קבע בקפריסין ללא דרכון אירופאי?

ישנן נסיבות רבות המאפשרות לישראלים לשהות בקפריסין ללא הגבלה, כשבחלק מהמקרים, ישנה אף אפשרות לעבוד בקפריסין. להלן מספר סוגים של ויזות המאפשרות לשהות בקפריסין ללא הגבלה:

  •         Category A – עצמאים העוסקים בתחום החקלאות (agriculture/farming) ומחזיקים בשטח אדמה בקפריסין או בהון עצמי של 430,000 אירו לכל הפחות יכולים לעבוד ולשהות ללא הגבלה בקפריסין
  •         Category B – עצמאים העוסקים בתחום הכרייה בקפריסין, המחזיקים ברישיון לעסוק בתחום ומחזיקים בהון עצמי של 350,000 אירו לכל הפחות יכולים לעבוד ולשהות ללא הגבלה בקפריסין
  •         Category E – עובדים שהוצעה להם עבודה קבועה בקפריסין (בתנאים מסוימים בלבד) יכולים לעבוד ולשהות ללא הגבלה בקפריסין
  •         Category F – ישראלים בעלי הכנסה של לפחות 9,569 אירו בשנה, יכולים גם כן לעבור לקפריסין. סכום זה מבטיח שיוכלו לחיות בקפריסין בנוחות, מבלי שיצטרכו לעבוד. אם ישנם גם ילדים בתמונה, יש להוסיף לסכום זה 4,614 אירו נוספים עבור כל אדם התלוי במגיש הבקשה. בדרך כלל כדי לקבל את הוויזה בקטגוריה זו, יש גם לרכוש נכס בקפריסין, ששוויו גבוה מ-150,000 אירו.

 

ביטוח רפואי לרילוקיישן בקפריסין

מערכת הבריאות של קפריסין נחשבת לבעלת סטנדרטים גבוהים ביותר וישנם אף מטופלים רבים שמגיעים במיוחד למרכזים הרפואיים שפועלים בקפריסין, לרבות מטופלים המגיעים מישראל. כך לדוגמה, בקפריסין פועל מרכז רפואי אמריקאי בשם AIMIS, שניתן למצוא בו מנתחים מובילים המתמחים בניתוחים זעיר-פולשניים והליכים אורתופדיים מורכבים כמו הארכת גפיים.

הביטוח הרפואי לעומת זאת, לא מיישר קו עם רמת האיכות של מערכת הבריאות המקומית ורמת הנגישות של תושבי קפריסין לשירותי הבריאות אינה אחידה כלל וכלל. מעבר לכך, תושבים שאינם אזרחי האיחוד כמו לדוגמה ישראלים שמגיעים לעבוד בקפריסין, אינם יכולים ליהנות מביטוח הבריאות הציבורי ונאלצים להסתפק בביטוח בריאות פרטי, שלרוב לא מעניק את הכיסויים שהם זקוקים להם: לפי סקרים שנערכו בשנים האחרונות, עובדים המתגוררים בקפריסין ללא אזרחות אירופאית, מדווחים על שלל בעיות הקשורות לרמת הנגישות לשירותי רפואה ולאור זאת, ישנה חשיבות עליונה לדאוג לפוליסת ביטוח איכותית ככול האפשר, עוד לפני שיוצאים מהארץ.

במיוחד חשוב לדאוג לפוליסה שתכסה את העובדים ובני משפחותיהם במקרה שיהיה צורך לפנות לחדר מיון, רופא שיניים או רופא מומחה, לרכוש תרופות או לעבור בדיקות רפואיות וטיפולים שיקומיים.

בריאות בחו"ל

החיים בקפריסין

מגורים בקפריסין

מציאת דירה בקפריסין היא בין הצעדים החשובים ביותר בתהליך הרילוקיישן. בקפריסין יש מספר ערים מרכזיות, המציעות מניפה שלמה של אפשרויות לישראלים. לאור זאת, כדאי לעשות קצת שיעורי בית לפני שמקבלים את ההחלטה הסופית.

כך לדוגמה, אלו שיבחרו לגור בפאפוס, ישלמו בין 600-450 אירו בלבד עבור שכר הדירה החודשי ובנוסף ייהנו מאחוזי פשיעה אפסיים, מעיר ידידותית להפליא למשפחות עם ילדים וממיקום מושלם סמוך לחוף. לימסול לעומת זאת, נחשבת לבירת העסקים של קפריסין ובנוסף נהנית משפע של מרכזי קניות, מתחמי בידור ופנאי ויופי של מערכת תחבורה ציבורית. אמנם שכר הדירה גבוה יותר בהשוואה לפאפוס, אך עדיין מדובר בסכומים נמוכים משמעותית מאלו המקובלים בישראל.

עיר הבירה של קפריסין היא ניקוסיה ומבחינות רבות היא נחשבת ליעד האטרקטיבי ביותר, לא רק בקפריסין אלא באירופה כולה. מדובר בעיר בעלת היסטוריה עשירה, שנהנית מפריחה תיירותית, המשלבת בין אזורים אורבניים לאזורים כפריים. יש לציין ששכר הדירה בניקוסיה גבוה ב-300-150 אירו בהשוואה לערים אחרות אך גם כאן ניתן לראות שמדובר בשכר דירה נוח יחסית למקובל בישראל.

לרנקה, שבדרום-מזרח האי, היא גן עדן לחובבי מסעדות אותנטיות ויין משובח ולא בכדי היא נחשבת כבירת היין של קפריסין. בנוסף שכר הדירה בלרנקה נמוך במיוחד בהשוואה לערים אחרות ברחבי האי ובנוסף בלרנקה פועל נמל התעופה הראשי של קפריסין.

הקהילה היהודית בקפריסין מונה כ-600 משפחות נכון להיום, כשרובן מתגוררות בלרנקה, ניקוסיה ולימסול. מעבר לזה, יהודים יכולים להסתובב בקפריסין באופן חופשי עם סממנים דתיים ללא חשש ובין השאר ניתן למצוא באי  מספר בתי חב”ד, בית מלון כשר ועוד.

לימודים בקפריסין

בקפריסין יש מערכת בתי ספר מתקדמת המורכבת מבתי ספר ציבוריים הממונים על ידי הממשלה, בתי ספר פרטיים, מספר בתי ספר בינלאומיים ואפילו גן יהודי שפועל בלרנקה. כל בתי הספר נגישים לעובדים זרים וישנן לא מעט משפחות שרושמות את הילדים שלהם לבתי הספר הציבוריים, שההרשמה אליהם היא בחינם. עם זאת, משפחות ישראליות בדרך כלל יעדיפו לרשום את הילדים שלהן לבתי ספר פרטיים בינלאומיים, הפועלים בעיקר בערים הגדולות (ניקוסיה, לימסול, פאפוס ולרנקה), תוך מתן עדיפות לבתי ספר שבהם השיעורים באנגלית (ולא ביוונית).

קפריסין מלמעלה

רילוקיישן משפחתי לקפריסין

מטבע הדברים הרבה יותר קל להגר או לעשות רילוקיישן לקפריסין בתור רווקים. ובכל זאת, מדי שנה משפחות ישראליות רבות עומדות באתגר הכרוך באפשרות של הגירה לקפריסין עם ילדים. כדי לדאוג לנחיתה רכה ככול האפשר מומלץ לדאוג לכל הלוגיסטיקה, הבירוקרטיה והרישומים הרלוונטיים מבעוד מועד ולמעשה כמה שיותר זמן לפני הטיסה. בין היתר יש לרשום את הילדים לגנים ובתי הספר, לדאוג לביטוח בריאות מתאים שישרת את הצרכים הרפואיים של כל המשפחה, לדאוג לרכב, למגורים נאותים ואף פעם לא מזיק ליצור קשר עם הקהילה היהודית המקומית, שתמיד שמחה לעזור לישראלים.