התחילו בבניית ציר זמן

כמו כל פרויקט, גם ניהול המעבר מתחיל בבניית ציר זמן. בקצה הרחוק של הציר הניחו את תאריך הטיסה. גם אם לא החלטתם על תאריך מדויק, כדאי שתחשבו על מסגרת הזמנים שתנהל אתכם. אם אתם משפחה עם ילדים למשל, אולי תרצו לצאת לרילוקיישן בקיץ. כך תוכלו לאפשר לילדים לסיים את שנת הלימודים, ולנצל את תחילת החופש לפרידות מחברים ומשפחה. את המשך החופש תוכלו לנצל לטיול משפחתי בדרך אל היעד ואת סופו לנחיתה, התארגנות לשנת הלימודים ואולי היכרות עם שכנים סביב ביתכם החדש. את שנת הלימודים יתחילו הילדים בבית הספר שבמדינת היעד.

ציר זמן רילוקיישן

משפחות אחרות יבחרו לצאת דווקא באמצע שנת הלימודים. במקרה כזה יהיה למורה יותר זמן להתייחס לילד החדש בכיתה. בניגוד לתחילת שנת הלימודים בה המורה עמוסה במשימות התארגנות ומטפלת בכיתה שלמה של מסתגלים חדשים, באמצע השנה המורה תהיה פנויה יותר ומלוא תשומת הלב שלה תוקדש לילדכם. הדעות בנושא חלוקות וכמו בכל שאלה התשובה תלויה באופי הילד, בצרכים האישיים ובנוחות המשפחתית.

ואולי אתם בכלל לא משפחה אלא זוג או יחיד שכלל אינם תלויים בשיקולי בית הספר. כאן השיקולים שינחו אתכם בקביעת תאריך המעבר קשורים במשך ההודעה הנדרשת מול המעסיק הנוכחי וחשוב מזה – משך הזמן הדרוש לטיפול באשרת ההגירה שלכם. קחו בחשבון שהוצאת ויזה ואישור עבודה, ובפרט בתקופה הנוכחית של מגבלות הקורונה, יכולים לקחת מספר שבועות במקרה הטוב ועד מספר חודשים (ואפילו מספר חודשים רב) במקרה הסבוך יותר.

משפחה אורזת
לא לשכוח לדבר עם הילדים


נקודת ציון ראשונה – הטיפול בויזה

כאמור הטיפול בויזה, אשרת ההגירה והעבודה במדינת היעד, עלול לקחת לא מעט זמן. לכן זאת הנקודה הראשונה שתניחו על ציר הזמן, והמשימה הראשונה העומדת בפניכם. במרבית המקרים תזדקקו לסיוע של עורך דין, שיוכל לוודא התאמה לכל דרישות המדינה אליה אתם מתכננים לעבור. אם המעבר הוא אל מעסיק בחו”ל סביר שהטיפול בויזה יהיה באחריותו. הוא ה’ספונסר’ של התהליך מול רשויות ההגירה המקומיות, ולכן בדרך כלל הוא ייזום את הטיפול וייצור את הקשר עם משרד עורכי דין במדינת היעד. ודאו שהתהליך מתחיל ובקשו לקבל עדכונים שוטפים על התקדמות הבקשה. הקפידו לספק את כל המסמכים הנדרשים מכם בזמן כדי לא ליצור עיכובים מיותרים.

אם החלטתם לטפל באופן עצמאי באשרת ההגירה, ודאו שאתם בקיאים בתהליכים הנדרשים מכם. קראו מידע מבוסס באתר רשות ההגירה של המדינה אליה אתם מעוניינים לעבור וקבעו פגישה בשגרירות על מנת לקבל מהם מידע נוסף וסיוע ראשוני.

השקיעו בהכנה שפתית ובין תרבותית

את תקופת ההמתנה לאישור הויזה תוכלו לנצל להכנה שלכם ושל ילדיכם לקראת המעבר. ידע בשפה האנגלית ישמש אתכם כמעט בכל מקום בעולם, אבל בנוסף, כדאי לתגבר גם את שליטתכם באנגלית עסקית. אם תעברו למדינה בה שפת האם אינה אנגלית, זה הזמן ללמוד מספר משפטי פתיחה בשפה המקומית. גם אם בזמן הקצר לא תצליחו לרכוש מיומנויות שיחה בשפת המקום, מספר מילות פתיחה יצביעו על השתדלות ורצון טוב מצידכם. גם עבור ילדיכם מהווה תקופת ההמתנה הזדמנות להכרות ראשונית עם השפה החדשה.

מעבר לשפה, חשוב להקדיש את הזמן גם להכנה תרבותית. זאת בעיקר במעבר למדינות בהן התרבות המקומית שונה מאוד מהישראלית. מומלץ לקרוא על התרבות הארגונית במדינת היעד, ולהבין איך יהיה נכון להציג את עצמכם במקום העבודה החדש. זכרו – There’s no second chance for A first impression.

רילוקיישן עם המשפחה

קיבעו יעוץ מס לפני היציאה מהארץ

על מנת להבין את מחויבויותיכם מול מס ההכנסה והביטוח הלאומי, חשוב מאוד לקיים פגישת יעוץ מס לפני היציאה מהארץ. לצעדים שתנקטו ביציאה יהיו השלכות על ניתוק התושבות בהמשך הדרך, ולכן מומלץ לא לחכות עם הייעוץ למועד הגשת הדוחות.

תזמון פגישת יעוץ המס תלוי בכם. ייתכן שתרצו להקדים ולערוך את הפגישה עוד לפני החתימה על החוזה. אם כן, תוכלו לבדוק אם יועץ המס שבחרתם עורך בפגישה סימולציה בסיסית של תשלומי המס ביחס לשכרכם הצפוי. זאת על מנת שתוכלו לקבל מושג על רמת השכר שהוצעה לכם (בניכוי מס) ביחס לעלויות המקומיות. לחילופין, אם כבר חתמתם על חוזה תוכלו להיעזר בסימולציה כדי להעריך את גובה שכר הדירה שתוכלו להרשות לעצמכם במדינת היעד.
קבלו החלטה על ביטוח רפואי לתקופת הרילוקיישן

עם צאתכם מהארץ תרצו לוודא שאתם ומשפחתכם מכוסים בביטוח רפואי שידאג לכל צרכיכם הרפואיים בחו”ל. שימו לב שאין מדובר בביטוח נסיעות לחו”ל, הנותן פיתרון זמני ומבוסס על חזרה לארץ לקבלת טיפול בעת הצורך. ביציאה לפרק זמן ממושך, תרצו ביטוח רפואי לרילוקיישן שיעניק לכם טיפול מלא במדינת היעד ויכסה גם טיפולים אלקטיבים ורפואת משפחה (ובפרט ילדים).

את תקופת ההכנה ליציאה תוכלו לנצל על מנת לבדוק אם המעסיק מכסה עבורכם את הביטוח הרפואי (ולוודא שגם משפחתכם מכוסה) ולחילופין, לבדוק אם במדינת היעד תהיו זכאים לביטוח רפואי ציבורי. כך או כך חשוב לקבל לפני היציאה פוליסת ביטוח מפורטת אותה תוכלו לבדוק לעומק עם סוכן ביטוח מוסמך. הסוכן, ידע להפנות את תשומת ליבכם לרמות והיקפי הכיסוי, ולתנאי קבלת השירות במקרה של אירוע רפואי בחו”ל.

ומה עכשיו? מחכים…

עד קבלת אישור הויזה מחכים. התהליך עלול להיות ארוך, וחשוב לא להתפתות להוצאות נוספות עד השלמתו. גם כשהויזה נדמית מובטחת, תהליכים שאינם תלויים בכם עלולים לשנות את ההחלטה אפילו ברגע האחרון. מסיבה זאת יקפידו גם חברות השילוח איתם תעבדו לא להוציא מטענים לפני אישור סופי של הויזה. הגעת המטען לנמל היעד ללא אישור שהייה בתוקף עלול להיות כרוך בעלויות גבוהות של השהייה יקרה בנמל.

יש ויזה? אפשר לצאת לדרך!

עם קבלת אישור הויזה אפשר להתחיל להאיץ את ההכנות למעבר. זה הזמן לדייק את תאריך הטיסה על ציר הזמן ולרכוש כרטיסים למשפחה.

תרצו לערוך סיור מקדים ביעד?

כאן גם הזמן לקבל החלטה אם תרצו לצאת לסיור מקדים במדינת היעד. מטרת הסיור למצוא בית ולהתחיל את הרישום למוסדות החינוך. סיור מסוג זה יעיל במיוחד כשהמעבר נעשה עם ילדים (ואף יותר אם למשפחה מצטרפים גם בעלי חיים). לסיור המקדים מומלץ לצאת בשניים, ולערוך אותו קרוב ככל האפשר למעבר. אם תערכו את הסיור בחודש שלפני היציאה תוכלו לנסות לחתום במהלכו על חוזה שכירות ואז להיכנס לבית מיד עם נחיתתכם. בסיור תוכלו לנסות לקבוע פגישה עם מנהלי בתי הספר או הגנים אליהם תרצו לרשום את הילדים. גם אם במסגרות הציבוריות לא תמיד יסכימו המנהלים להיפגש איתכם, עדיין כדאי לנסות.

מי שיוכלו לעזור לכם באיתור בית ומוסדות חינוך, וכן בקביעת פגישות עם בעלי בתים ומנהלי בתי ספר הן יועצות התאקלמות המתגוררות במדינת היעד. חשוב וכדאי ליצור קשר עם יועצת מיד לאחר אישור הויזה על מנת לתכנן ביחד איתה את המועד הנכון ביותר לסיור. עד אז, תוכלו למצוא, בשיתוף איתה, נכסים מתאימים. היא תערוך סינון ראשוני על פי הכרותה עם האיזור ועם הצרכים האישיים שלכם ותכין את הסיור המקדים תוך ניצול מיטבי של זמנכם.

קבלו החלטה על מגורים זמניים בחו”ל

עם שובכם מהסיור המקדים תבינו יותר את שוק הדירות במדינת היעד. אם המעבר הוא לפרק זמן קצר, אולי תרצו לשכור דירה מרוהטת. אם בחרתם בדירה שאינה מרוהטת הרי שמפרט התכולה בבית משתנה ממקום למקום ומדירה לדירה. בארצות הברית, לדוגמא, מגיעות דירות רבות עם מכלול הWhite goods – מכשירי המטבח. כך גם בדירות רבות בהונג קונג. עם זאת, בסינגפור, באופן מפתיע, תתקשו למצוא מטבחים עם תנור אפייה. לעומת זאת, בגרמניה מקובל להשכיר דירות כלל בלי מטבח והשוכר הוא שדואג להתקנה עם כניסתו לבית.

כך או כך, תכולת הדירה ותאריך התחלת חוזה השכירות המתוכנן יכתיבו את החלטתכם על מגורים לאחר הנחיתה בחו”ל. אם סגרתם חוזה על דירה מרוהטת, הרי שתוכלו להגיע אליה ישירות משדה התעופה כבר ביום הנחיתה. אם סגרתם חוזה על דירה שאינה מרוהטת או שעדיין לא מצאתם דירה, כדאי שתמצאו דיור זמני לשבועיים עד חודש הראשונים. בתקופה הזאת עדיף שתשהו בדירה מרוהטת (Airbnb או Temp housing) ולא בבית מלון, שם יהיה לכם קשה לנהל חיי יומיום, בעיקר אם אתם מלווים במשפחה. במידה שיצאתם עם בעל חיים תצטרכו לוודא שהדיור הזמני מאפשר את שהותו עמכם או למצוא פנסיון שיארח אותו עד המעבר לבית הקבע.

אם מצאתם דירה אך היא עדיין אינה מרוהטת ואתם ממתינים למכולה עם ציוד מהארץ תוכלו לשכור ריהוט במדינת היעד. את הכנסת הרהיטים השכורים הביתה תוכלו לתאם עם בעל הבית או עם יועצת ההתאקלמות ביומיים שלפני הגעתכם ואז להגיע משדה התעופה ישירות לביתכם החדש. לאפשרות הזאת יש יתרון רב עבור משפחות עם ילדים (צמצום מספר המעברים) ועם בעלי חיים (שייתכן ולא יורשו להיכנס לדיור הזמני).

האם תרצו לשלח תכולה מהארץ?

עם הידע שצברתם במהלך הסיור המקדים תוכלו לקבל החלטה גם בנוגע לשאלת השילוח מהארץ. מספר אפשרויות עומדות בפניכם בנושא זה – תוכלו לשלוח מכולה מלאה או חלקית, מטען מינימום, מספר ארגזים בודדים, או אולי להסתפק במזוודות הטסות עימכם (בתוספת Over weight אם יידרש). חשוב לקבל את ההחלטה כחודשיים מראש, ואם תרצו להעזר בחברת שילוח, לתאם ביקור מעריך מטעם החברה. לאחר הביקור תקבלו הצעה מדוייקת לעלויות ההובלה, דבר שיעזור לכם בהמשך קבלת ההחלטות. ככל שתחליטו על השילוח מוקדם יותר החברה המבצעת תהיה גמישה יותר בקביעת תאריך המעבר, בעיקר כשמדובר בחודשי הקיץ. אז מתמלאים תאריכי האריזה במהירות.

את האריזה תוכלו לקבוע לשבוע שלפני הטיסה, כך שישאר לכם זמן לניקיונות אחרונים, סיוד הדירה ומסירה מסודרת לידי הדיירים החדשים.

גבר אורז את הבית

הכנות אחרונות לפני יציאה

חודשיים למעבר. סיימתם לטפל בכל המשימות הגדולות, וזה הזמן לסגירת קצוות בארץ. עכשיו, תעברו לסידורים האחרונים לפני היציאה. שינויי בעלות על חשבונות הבית (גז, חשמל, ארנונה ומים), העברת כתובות במשרדים השונים (משרד הפנים, קופת חולים, בנקים) וביטול חיבורים שונים (אינטרנט, סלולרי, קו טלפון נייח וכו’).

זה גם הזמן גם להיפגש עם מלווה פנסיוני שיוכל לסייע לכם בתהליכי עזיבת מקום העבודה מול פקיד השומה ולייעץ לגבי הפנסיה והקרנות שתשאירו בארץ.

פרידות אחרונות ולדרך

את השבוע האחרון תקדישו לאריזת הבית ופרידות אחרונות. הכינו לו”ז מפורט לשבוע, בעיקר עבור הילדים. הצעירים יותר יצטרכו את עזרתכם בארגון אירועי פרידה ועבור הבוגרים חשוב שתהיו ברקע כדי לוודא שכל המפגשים שרצו לקיים מתואמים. הימים האחרונים חולפים במהירות וחשוב לתכנן אותם לפרטים כדי למנוע התנגשויות ואכזבות.

הגעתם ליום הגדול – מה עכשיו?

רגע חגירת החגורות במטוס הוא הזמן להישען אחורה ולנשום עמוק. סיימתם את כל מטלות ה’לפני’. עתיד חדש לפניכם, וזה הרגע שבו כבר אין לאן לרוץ ואין לאן למהר. זאת גם ההזדמנות לסכם לעצמכם ולילדיכם את התקופה הסוערת שעברה עליכם ועליהם, לנגב את הדמעות ולהסתכל קדימה.

המלצה אישית שלי היא לפרגן לעצמכם עוד קצת מזמן ההשהיה הזה גם בנחיתה ביעד. להשתדל לעבור את השבוע הראשון בצורה חוויתית ככל האפשר. נסו להנות מההתרשמות הראשונה מהעיר בה נחתתם כתיירים ולא לצלול מייד עם הגעתכם לסבך הבירוקרטיה וההתארגנות. אפשר וכדאי לדחות בכמה ימים את רכישת הרהיטים, את ההרשמות השונות ואת שאר הלוגיסטיקות שעוד יחכו לכם. בשבילכם, אבל במיוחד בשביל ילדיכם, חשוב שהפעם הראשונה שבה אתם יוצאים לרחוב תהיה מתוך הנאה, שמחה והתרגשות ולא מתוך לחץ ההתארגנות. לזה יהיה עוד מספיק זמן.
דרך צלחה!

מאת ד”ר טלי גורן – מומחית בתחום הרילוקיישן ומנהלת פורום המומחים באתר ‘ישראלים בחו”ל’