איפה אפשר ללמוד לימודים אקדמיים בארה”ב?

בתחומה של ארה”ב נמצאים אלפי מוסדות לימוד יוקרתיים המציעים לימודים גבוהים לתואר ראשון, שני או שלישי וכן ללימודי תעודה. בין מוסדות אלה, נמנות גם חלק מהאוניברסיטאות הנחשבות ביותר בעולם, בהן: Harvard, Yale, Columbia, ו-MIT. מדי שנה יותר מחצי מיליון סטודנטים זרים לומדים במוסדות האקדמיים של ארה”ב.

בין המקצועות המבוקשים ללימודים בארצות הברית בקרב ישראלים: משפטים, מנהל עסקים, רפואה, פסיכולוגיה, פיזיקה, ביוטכנולוגיה, עיצוב ומשחק. כמו כן, לימודי דוקטורט ופוסט דוקטורט.

חשוב לדעת, לפני שאתם מתכננים יציאה לרילוקיישן: על מנת ללמוד באחד מהמוסדות הגבוהים בארה”ב יש צורך לקבל ויזת סטודנט מסוג F1. את ויזת הסטודנט ניתן להנפיק רק לאחר קבלה למוסד לימודים המוכר בארה”ב, תשלום אגרה המיועדת לסטודנטים (SEVIS I-901) ומילוי טופס מיוחד למועמד לוויזת לימודים אותו מספק מוסד הלימוד הייעודי. המגישים בקשה לויזת לימודים בפעם הראשונה יכולים להגישה לכל המוקדם 120 יום לפני תחילת הלימודים, ולהיכנס לארה”ב לכל המוקדם 30 יום לפני תחילת הלימודים. סטודנטים ממשיכים אשר הפסיקו את לימודיהם לתקופה העולה על 5 חודשים או יותר, צריכים לבצע מחדש הליך בקשת ויזת לימודים.

ספריית אוניברסיטת קולומביה

האם לימודים בארה”ב הם בחינם?

לא. שכר הלימוד באוניברסיטאות בארצות הברית נחשב לגבוה מאוד, ולכן אינו מתאים לכל אחד. באוניברסיטאות הציבוריות שכר הלימוד הוא זול יותר ומתחיל מ-12,000 דולר לשנה, ואילו באוניברסיטאות הפרטיות הוא יכול להגיע לכ-50,000 דולר לשנה.

יש אפשרות ללימודים בארצות הברית ללא תשלום שכר לימוד וזאת על ידי קבלת מלגת לימודים מלאה. אופציה נוספת היא לנסות להתקבל לאוניברסיטה שאינה דורשת שכר לימוד – אך קחו בחשבון שיש מעט מאוד כאלה המאפשרות לימודים חינם לסטודנטים זרים, בהן: Alice Lloyd College ו-Berea College בקנטקי, Curtis Institute of Music בפילדלפיה, Deep Springs College בקליפורניה, Barclay College בקנזס.

האם ניתן להישאר בארה”ב לאחר קבלת התואר?

סטודנטים בעלי ויזה מסוג F רשאים להישאר בתחומי ארה”ב עד 60 יום מסיום הלימודים (Grace Period). כמו כן, ניתן להגיש בקשה מיוחדת ל-DHS (המחלקה לביטחון המולדת – Department of Homeland Security) על מנת להישאר שנה נוספת למטרות סטאז’.

אוניברסיטת ייל. לימודים בארצות הברית

האם ניתן לעבוד בארה”ב במהלך הלימודים?

במידה שאתם מבצעים רילוקיישן לארה”ב למטרת לימודים עם ויזת סטודנט מסוג F, ניתן לקבל אישור עבודה במהלך השנה הראשונה אך ורק בתחומי הקמפוס של המוסד בו אתם לומדים (העבודה לרוב מוגבלת ל-20 שעות שבועיות במהלך הלימודים ו-40 שעות שבועיות בתקופת חופשות). מהשנה השנייה, בעל ויזת סטודנט מסוג F רשאי לעבוד מחוץ לקמפוס, אך הדבר מותנה באישור מטעם ה-DHS. במידה ובחרתם לעבוד בזמן הלימודים שלכם, מומלץ לבדוק את המיסוי ברילוקיישן שלכם, שימו לב שכל מקרה הוא לגופו וישנם גורמים שונים אותם תצטרכו לקחת בחשבון.

האם קשה להתקבל ללימודים גבוהים בארה”ב?

תהליך הקבלה לאחת מהאוניברסיטאות בארה”ב הוא לא פשוט וכולל לא מעט בירוקרטיה. לכל אוניברסיטה יש תנאי קבלה שונים, וככל שהאוניברסיטה נחשבת יוקרתיות יותר, סביר להניח שהסינון יהיה קפדני ונוקשה יותר. לכן, כאשר אתם ניגשים לתהליך מומלץ לפנות במקביל לכמה מוסדות לימוד פוטנציאליים, ובכך להגדיל את הסיכוי שתצליחו להתקבל לפחות לאחד מהם. 

סטודנטים אמריקאים

מה כולל תהליך הקבלה ללימודים אקדמיים בארה”ב?

כאשר אתם ניגשים להתמודד על קבלה לאחת מהאוניברסיטאות בארה”ב עליכם לעבור כמה שלבים:

שלב 1 בתהליך הקבלה: 

  • הרשמה: יש לפנות למוסד הלימודים ולבקש לקבל את טפסי ההרשמה. מומלץ למלא בקפדנות את טפסי הרשמה, לשים לב לפרטים ולדאוג להגיש הכל בזמן.
  • בחינות קבלה: אחד מתנאי הקבלה ללימודים גבוהים בארה”ב היא בחינת ה-Toefl, מבחן המעריך את רמת האנגלית של המועמד לקראת הלימודים האקדמיים. כמו כן, ללימודי תואר ראשון יש לעבור את מבחן ה-SAT, הבודק את רמת האנגלית והמתמטיקה; כדי להתקבל ללימודי תואר שני תצטרכו לעבור מבחן סינון נוסף, מבחן GRE או GMAT, תלוי במקצוע שאותו אתם מבקשים ללמוד. תוצאות מבחני הקבלה הם חשובים מאוד ונלקחים בחשבון בתהליך סינון מועמדים.

שלב 2 בתהליך הקבלה: 

במידה ועברתם את השלב הראשון בוועדת הקבלה, תתבקשו להעביר מסמכים נוספים:

  • מכתבי המלצה – ממוסדות לימודים קודמים וממקומות עבודה. מכתבי המלצה טובים יכולים להגדיל את סיכוייכם להתקבל. 
  • מכתב “הצהרת כוונות” – מכתב המפרט מדוע אתם מעוניינים ללמוד במוסד זה, מהן מטרותיכם ושאיפותיכם. מכתב זה נועד לסייע לוועדת הקבלה להתרשם מיכולותיכם ומאישיותכם.
  • אישור על תשלום דמי ההרשמה למוסד הלימודים.

במידה ועברתם את כל השלבים שלהלן, תקבלו מכתב המאשר את קבלתכם לאוניברסיטה. במידה והתקבלתם לכמה מוסדות לימוד, עליכם להודיע בכתב לכולם מהי החלטתכם – האם אתם מאשרים את קבלתכם או מסרבים. לאחר שתאשרו בפני אוניברסיטה כלשהי השתתפות בלימודים, תקבלו בחזרה טופס (I-20 (DS-2019 אותו יש לצרף לבקשה להנפקת ויזת סטודנט מסוג F. 

קמפוס MIT

ומה לגבי ביטוח בריאות בארה”ב?

אמנם סטודנטים המחזיקים בוויזה מסוג F לא חייבים לרכוש ביטוח רפואי כתנאי לקבלת ויזה, אך חשוב לדעת כי ברוב המוסדות האקדמיים בארה”ב דורשים מסטודנטים זרים להציג ביטוח בריאות בינלאומי בתוקף. אוניברסיטאות רבות מציעות לסטודנטים שלהן תוכניות ביטוח רפואי בסיסיות, אותן הם יכולים לרכוש מנציג שהוסמך לכך מטעם המוסד האקדמי. 

ככלל, כדאי שלא להקל ראש בנושא הביטוח הרפואי בארה”ב, בייחוד לקראת מגורים בארה”ב שבה רוב שירותי הרפואה הם פרטיים ומאוד מאוד יקרים. לכן, חשוב מאוד לדאוג לביטוח בריאות פרטי טוב ואמין עוד בטרם ההגעה לארה”ב. הדבר נכון שבעתיים לאילו שמתכננים לבצע רילוקיישן עם המשפחה.

שני סוגי הביטוחים הנפוצים ביותר בשוק הביטוחים הפרטיים בארה”ב הם HMO ו-PMO: ביטוח מסוג HMO (Health Maintenance Organization) מאפשר קבלת טיפול רפואי מול נותני שירות קבועים שעובדים עם חברת הביטוח. העלויות של ביטוח זה נחשבות יחסית נמוכות, אך החיסרון הוא בעיקר בזמינות המוגבלת של הרופאים. ביטוח מסוג PPO (Preferred Provider Organization) הוא ביטוח יקר יותר, המאפשר למבוטחיו מקסימום אפשרויות בחירה. לתוכנית זו יש הסדר עם מגוון גדול של רופאים, מכוני בדיקות, בתי חולים, בתי מרקחת וספקים שונים בתחום הרפואה, והיא מאפשרת כיסויים רפואיים נרחבים במצבי שגרה וחירום.

חברת פספורטכארד רילוקיישן מציעה לסטודנטים ישראלים היוצאים ללימודים בארצות הברית, ביטוח בריאות לארצות הברית מסוג PPO, המאפשר להם כיסוי ביטוחי גם בזמן השהות בארה”ב וגם בעת ביקורים בישראל, וייעוץ רפואי בשפה העברית 24/7, כולל רילוקיישן בקורונה.