אנגליה, אחת המדינות הכי אלגנטיות, תרבותיות ומיוחדות באירופה, היא גם יעד רילוקיישן מבוקש מאוד. אחת הסיבות העיקריות לפופולריות הרבה של אנגליה בקרב ישראלים המעוניינים ברילוקיישן היא עצם היותה מדינה דוברת אנגלית. אבל, חשוב לזכור שלצד היתרונות והתדמית הנוצצת, יש גם מספר אתגרים לא פשוטים: חוקי ההגירה הנוקשים באנגליה, הבירוקרטיה הלא פשוטה והמנטליות המקומית שמאוד שונה מהמנטליות אליה אנו רגילים מישראל. אז  מה כדאי לדעת לפני שעוברים לאנגליה? איזה ויזה תצטרכו? איך תמצאו עבודה? ואיפה תגורו? המדריך השלם ממש כאן.

מה ההבדל בין אנגליה לבריטניה?

בריטניה, או בשמה המלא – הממלכה המאוחדת של בריטניה וצפון אירלנד – היא מדינה ריבונית במערב אירופה, המורכבת מארבע מדינות נפרדות: אנגליה, ווילס, סקוטלנד וצפון אירלנד. 

בבריטניה חיים כיום למעלה מ-68 מיליון תושבים , שלאומיותם נקבעת על פי המדינה בה הם נולדו (כלומר: אנגלים, וולשים, סקוטים ואירים). אנגליה היא המדינה הגדולה ביותר בממלכת בריטניה ומתגוררים בה מרבית תושבי בריטניה (כ-83 אחוז – 56 מיליון תושבים). סקוטלנד היא המדינה השנייה בגודלה בבריטניה, ווילס היא השלישית בגודלה וצפון אירלנד היא הקטנה ביותר. חשוב גם לציין, כי צפון אירלנד אינה נמצאת באי בריטניה, אלא מהווה חלק מהאי המכונה אירלנד.

העיר הגדולה ביותר בבריטניה היא לונדון, המתפקדת גם כעיר הבירה. 

ממשלת בריטניה – המכונה כיום גם ממשלת הוד מלכותו (צ’ארלס) – היא הגוף העומד בראש הרשות המבצעת של הממלכה המאוחדת, והיא שולטת בפועל בכל שטחי הממלכה וכן במספר שטחים בשליטה בריטית שאינם מהווים חלק מהממלכה. עם זאת, מלבד אנגליה, לכל שלושת המדינות הנוספות בממלכה המאוחדת ישנה רשות מחוקקת משלה: לסקוטלנד – הפרלמנט הסקוטי, לוויילס – הפרלמנט הוולשי, ולצפון אירלנד – האספה של צפון אירלנד. כל בתי המחוקקים הללו הם בעלי סמכויות מוגבלות בתוך הממלכה המאוחדת.

אם נתייחס לרגע לנושא הרילוקיישן לבריטניה, אפשר לומר שכיום רוב העובדים הישראלים היוצאים לרילוקיישן בממלכה המאוחדת בוחרים לעבוד ולהתגורר באנגליה, ובעיקר באזור לונדון. יש לכך סיבות רבות, העיקריות שבהן הן אפשרויות התעסוקה המגוונות, חיי התרבות והקצב המיוחד של עיר הבירה והקהילה היהודית הגדולה שמרוכזת בכמה שכונות באזור. עם זאת, ישנה הגירה של עובדים גם לערים מרכזיות נוספות באנגליה, כמו מנצ’סטר וליברפול. 

רילוקיישן לבריטניה
מנצ’סטר. רילוקיישן לבריטניה

עבודה באנגליה

שוק העבודה באנגליה הוא מגוון, וכיום אפשרויות העבודה מתרכזות לא רק בלונדון אלא גם בערים מרכזיות נוספות באנגליה – למשל, מנצ’סטר וליברפול. עבור ישראלים מהגרים ישנן לא מעט אפשרויות – לצעירים פתוחות עבודות דוגמת מכירות בעסקי עגלות ודוכנים הפזורים במרכזי קניות בכל רחבי אנגליה, אבטחה ושמירה, מסעדנות ומלצרות ו/או טיפול בילדים בתור “אופר” אצל משפחה מקומית. לאוכלוסייה מקצועית פתוחים תפקידים בחברות הייטק גדולות שמרוכזות בעיקר באזור לונדון, וכן בחברות סטארט אפ שמעבירות את פעילותן ללונדון כדי להיות קרובות לשוק האירופי.

אחד היתרונות הגדולים בעבודה באנגליה הוא השכר, הנחשב לגבוה לעומת השכר בישראל. לצד זה, יש לזכור כי עלויות המחייה באנגליה הן גבוהות מאשר בישראל, ולכן חשוב לקחת זאת בחשבון כששוקלים רילוקיישן. דבר נוסף שחשוב לזכור: על מנת לעבוד באנגליה אתם צריכים לדבר ולכתוב באנגלית ברמה גבוהה. 

השלב הראשון בדרך לרילוקיישן הוא למצוא מעסיק, זאת אומרת שאתם צריכים לקבל הצעה לרילוקיישן מחברה ישראלית או מחברה בינלאומית העוסקת בגיוס גלובלי. חשוב לפעול לפי הספר בכל הקשור לחוקיות השהות באנגליה, להשיג ויזה רלוונטית, אישורי עבודה לבן/בת הזוג, שירותי בריאות הולמים, ובמידה ואתם עושים רילוקיישן עם הילדים – איך לבחור את בית הספר הנכון עבורם. בנוסף, חשוב להתעדכן בחוקים לגבי המיסוי ברילוקיישן, ולהבין אילו גורמים משפיעים על התשלום בזמן המעבר.

אפשר לחפש עבודה באנגליה בכמה דרכים:

פנייה לחברות השמה באנגליה

באנגליה יש חברות השמה גלובליות, הפועלות לפי תחומים. כדאי לפנות לחברה מתאימה לפי סוג העבודה שאתם מחפשים. חברות ההשמה הרציניות דואגות לעובדים שלהן לוויזה, ולפעמים גם דואגת למגורים מסודרים וקרובים למקום העבודה, כסף ראשוני ועוד. 

לוחות דרושים ברשת ואפליקציות

ישנם לא מעט לוחות דרושים אינטרנטיים בהם ניתן למצוא עבודות וכן אפליקציות לחיפוש עבודה שמתמקדות במשרות באנגליה:

  • CV-Library
  • Totaljobs
  • Reed
  • Monster
  • Cwjobs
  • Glassdoor
  • Indeed

רשתות חברתיות

מבין הרשתות, החברתיות לינקדאין היא פלטפורמה מצוינת לחיפוש עבודה באנגליה  בו תוכלו לחפש משרות פנויות בחברות שונות. בנוסף, בפייסבוק יש לא מעט קבוצות ייעודיות לחיפוש עבודה בחו”ל עבור ישראלים, חלקן מתעסקות ספציפית באנגליה או בלונדון.

סוגי ויזות (אשרת שהייה, ויזת עבודה, ויזת סטודנט) לאנגליה

על מנת שתוכלו להתגורר באופן חוקי באנגליה אתם זקוקים לאשרה מתאימה. כיום, לאחר פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי, בקשות לאשרת עבודה נבחנות על ידי שיטת ניקוד חדשה של הממשלה הבריטית, שמטרתה להקטין באופן משמעותי את מספר העובדים הזרים בממלכה. על פי השיטה החדשה, גם בעלי אזרחות אירופאית נדרשים להוציא אשרת עבודה ככל אזרח זר אחר. 

באנגליה יש מספר סוגי ויזות המאפשרות שהייה קבועה. להלן הבולטות שבהן:

ויזת עבודה – Tier 2 General

מדיניות ההגירה הבריטית מאפשרת לעסקים מקומיים לגייס עובדים זרים מומחים בתחומם, אך עליהם להוכיח את נחיצותם ותרומתם למשק המקומי. ויזה מסוג זה מאפשרת לעבוד אצל מעסיק ספציפי שביקש עבורכם את האשרה. על מקום העבודה להוכיח לרשויות כי לא נמצא עובד בריטי או אירופי מתאים לתפקיד טרם קיבלתם את הצעת העבודה. 

ויזת עבודה – Tier 2 Intra Company Transfer Visa

 ויזה זו מתאימה לחברות גלובליות בעלות שלוחה באנגליה, המעוניינות לגייס עובדים ממדינה אחרת. גם במקרה זה על מקום העבודה להוכיח כי לא נמצא עובד מקומי מתאים לתפקיד. המחזיק בויזת עבודה זו לא יוכל להגיש בקשה למעמד של תושב קבע בסיום התקופה.

ויזת סטודנט – Tier 4 General  

על מנת לקבל אשרת סטודנט וללמוד באנגליה עליכם לדאוג להתקבל לקורס או ללימודי תואר באחת מהאוניברסיטאות המקומיות. לאחר מכן יהיה עליכם להוכיח כי ביכולתכם לעמוד בהוצאות שכר הלימוד והמחייה עבור שנת הלימודים הראשונה, ולעבור מבחן באנגלית אקדמית. תוקף ויזת סטודנט היא לתקופת הלימודים בלבד. 

החיים באנגליה

השלב הראשון לאחר קבלת האשרה ואישור הרילוקיישן הוא מציאת דירה למגורים. מומלץ להתחיל את החיפוש אחר דירה עוד מהארץ (חיפוש באינטרנט, התייעצות עם ישראלים אחרים בקבוצות ייעודיות בפייסבוק, הפעלת מתווכים) ולהתחיל ללמוד ולהכיר את האזור שבו אתם אמורים להשתקע. כדאי לקחת בחשבון כמה פרמטרים: מרחק נסיעה ממקום העבודה, פקקים ועומסי תנועה, חנייה באזור הבית והעבודה, תחבורה ציבורית מהבית לעבודה. 

הקהילה היהודית באנגליה מונה כיום למעלה מרבע מיליון תושבים, מתוכם כמה עשרות אלפי ישראלים. הקהילות היהודיות הגדולות באנגליה נמצאות בלונדון, מנצ’סטר, לידס, ברמינגהאם, ליברפול, ברייטון גייטסהד. כך שאם הקירבה לקהילה היהודית חשובה לכם – כדאי לבדוק מהם האזורים הנחשבים וסביר להניח שבאזורים אלה גם תמצאו מסעדות כשרות, מרכולים שמוכרים מוצרי מזון כשרים ואפילו מוצרים מישראל. 

אם אתם אמורים לעבוד בלונדון, כדאי לנסות להתרחק מעט ממרכז העיר, שם המחירים מרקיעי שחקים. התחבורה הציבורית בלונדון נוחה מאוד, ולכן כדאי לקחת בחשבון נגישות ממקום המגורים. 

כמעט בכל רחבי לונדון יש שכונות טובות, אך רוב היהודים/ישראלים מתגוררים בשכונות הממוקמות בצפון לונדון, כמו: פינצ’לי (Finchley), בארנט (Barnet), גולדרס גרין (Golders Green), הנדון (Hendon), המפסטד גרדן סאברב (Hampstead Garden Suburb), מיל היל (Mill Hill) וראדלט (Radlett). גם בדרום לונדון יש קהילה יהודית, באזור סארי. שכר דירה לבית עם 3 חדרי שינה נע בין 2,000-3,000 פאונד לחודש, אך כמובן שגובה השכירות תלויה באזור מגורים. אתרים מומלצים לחיפוש מגורים: rightmove ו-zoopla. בנוסף, ישראלים רבים עוברים לדירה זמנית (למשל דרך Airbnb) עד מציאת מגורי קבועים, ובמהלך תקופה זו, במידה ויש ילדים הם נמצאים בבית ולא יכולים ללכת למסגרות. 

ארמון ווסטמינסטר לונדון
ארמון ווסטמינסטר לונדון

רילוקיישן משפחתי לאנגליה

אם אתם מתכננים לעשות רילוקיישן עם המשפחה, כדאי לקחת בחשבון גם את אתגרי ההסתגלות של הילדים לחיים באנגליה. התרבות הישראלית שונה באופן מהותי מהתרבות והמנטליות האנגלית, ולילדים (גדולים בעיקר) לוקח זמן להסתגל למצב החדש. גם בתי הספר הם שונים מכל מה שאנו מכירים, כולל מדים שהילדים נדרשים ללבוש, כללים ברורים ומשמעת קפדנית, אך לצד זה חווית חינוך שונה לחלוטין ממה שאנו מכירים בישראל. לפני המעבר, חשוב לבדוק את אפשרויות החינוך באזור המגורים וגם לקבל עם עצמכם החלטה – האם תרצו לשלוח את הילדים לבתי ספר עם עוד ילדים יהודים/ישראלים, או שזה פחות רלוונטי עבורכם. חשוב לדעת: על מנת לרשום את ילדכם לבתי ספר בלונדון עליכם לתת כתובת מגורים קבועה בעיר, כולל מסמכים המוכיחים זאת.

ילדים בבית ספר בריטי
ילדים בבית ספר בריטי

ביטוח רפואי באנגליה

באנגליה פועלות גם מערכת בריאות ציבורית (NHS) וגם מערכת בריאות פרטית. מערכת הבריאות הציבורית, בדומה לשירותי הבריאות בישראל, מעניקה שירותים לאזרחי אנגליה (ובריטניה). הזכאים הם תושבים המתגוררים לפחות שנה במדינה, סטודנטים מעל 6 חודשים ובעלי אשרת עבודה בריטית שמפרישים אחוז מהכנסותיהם עבור ביטוח בריאות זה. 

מערכת הבריאות הציבורית באנגליה נחשבת לטובה, אך יש בה לא מעט חסרונות בעיקר בשל מחסור בכוח אדם, למשל: זמני המתנה ארוכים והצורך לבקר אצל רופא משפחה על מנת לקבל הפנייה לרופא מומחה. 

רבים מהישראלים שמגיעים לרילוקיישן באנגליה אינם מסתמכים על שירותי הבריאות הציבורית בלבד ומעדיפים שלא להתפשר בכל הקשור לבריאות משפחתם, ולכן דואגים לרכוש ביטוח בריאות פרטי המותאם לשהייה ארוכה במדינה. פוליסת בריאות מסוג זה מאפשרת קבלת שירותים רפואיים באופן שוטף, ללא תורים ארוכים ובלי הצורך להמתין לביקור אצל רופא משפחה על מנת להגיע לבדיקה של רופא מומחה.

יחד עם זאת, עליכם לקחת בחשבון שפוליסות הבריאות הפרטיות המקומיות לא מכסות הרבה מההוצאות שאתם רגילים לקבל בישראל. בין אלה בדיקות בהריון והוצאות אשפוז בלידה, שיכולות להגיע לעשרות אלפי פאונד. במובן זה תמצאו גם פערים בתפיסות לגבי רפואה בהריון (בישראל, למשל, יש הרבה יותר בדיקות), וכן לגבי רפואת ילדים. מומלץ בהקשר זה להבטיח פוליסת ביטוח בריאות לרילוקיישן של דיוידשילד, שתספק לכם גם את כל הכיסויים, גם מענה במוקד בעברית וגם אפשרויות נרחבות יותר לבחירת רופא.